Szükséges rossz vagy a könyvvitel bibliája?

Kezdő könyvelők - könyvvitelTalán kitaláltátok, hogy a számviteli politikáról lesz szó a következőkben 

A könyvelők nagy része – vérmérséklettől függően- szükséges vagy szükségtelen rosszként tekint a számviteli szabályzatokra, köztük a könyvelés alapját képező számviteli politikára, pedig sokszor hasznos lehet a léte, ha megfelelően van összeállítva.

A számviteli törvény mivel keret jelleggel szabályozza a könyvelési munkát, csupán ajánlást tesz a számviteli rend kialakítására. A konkrét eljárási szabályokat, könyvelési tétel kijelöléseket nem írja elő, csupán rögzíti a számviteli munka eredményét, illetve azt szabályozza, hogy a számviteli törvény alkalmazásával elkészített beszámolónak milyen követelményeknek kell megfelelnie.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A számviteli törvény ajánlásokat fogalmaz meg az amortizáció elszámolásának vagy a devizakészletek felhasználása rendjének kialakítása tekintetében, de kötelezővé nem teszi egyik módszer választását sem. A vállalkozás saját körülményeire szabhatja a keret jelleggel meghatározott szabályokat, a törvényi előírás csupán annyi, hogy a választott módszert következetesen kell alkalmazni és ha a módszerben változás következne be, akkor annak okát és hatását a kiegészítő mellékletben be kell mutatni. A különféle elszámolási módszerek kiválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy a választott eljárásnak elő kell segítenie azt, hogy a könyvelés végeredményben a vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről megbízható és valós képet adjon.

A megfelelően elkészített számviteli politika több helyzetben is segítségünkre lehet. Nem mindegy például egy könyvelés átvételénél, hogy napokig kell a könyvelést böngészni és a gyakorlatból rájönni az alkalmazott módszerekre vagy egyszerűen a számviteli politika fellapozásával megtalálhatók a szükséges információk.

De ha évek múltával kell egy módszert visszakeresnünk és egy elszámolást megmagyaráznunk, akkor is hasznos lehet a dokumentáció.

Az utóbbi években már az állami adóhatóság is felismerte a számviteli politika szerepét és annak bekérésével és alkalmazásának figyelembevételével végzi az ellenőrzéseket. Ha pedig nincs számviteli politika, vagy nem az abban foglaltak szerint történik a könyvelés, máris is könnyű bírságolási helyzetet teremtünk, hisz a számviteli fegyelem megsértése 500 ezer forint mulasztási bírsággal sújtható.

Oszd meg a bejegyzést
facebooktwitterpinterest
Kövesd a Kezdő Könyvelőt
facebooktwitterpinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.